Your search results

În Europa gradul de proprietate al locuitorilor este undeva la 60%, majoritate stău în chirie

Posted by Boris Harea on 05/08/2019
| 0

În Viena, un apartament de două camere de 50 mp lângă gară a ajuns să coste între 350.000 şi 400.000 de euro. Ca să cumperi acest apartament, unde rata lunară la un credit este de 1.500 de euro, ar trebui să ai un câştig lunar de peste 4.500 de euro net, dublu faţă de un salariu mediu. Nici bancherii nu câştigă atât de mult (aici nu vorbim de management).

Degeaba sunt dobânzile la credite atât de mici, de 1,5% la euro pe an, dacă preţul apartamentelor este atât de mare.

În aceste condiţii, marea majoritate stă în chirie (în Europa Occidentală gradul de proprietate al locuitorilor este undeva la 60%. În România gradul de proprietate este de peste 90%, ceea ce reprezintă cel mai valoros activ al românilor).

În Europa principala formă de economisire este depozitul bancar şi mai puţin piaţa de capital, prin acţiuni sau obligaţiuni, unde randamentele sunt mult mai ridicate chiar dacă riscurile sunt mai mari. 

Americanii sunt singurii care au reuşit să dezvolte un model bazat mai mult pe piaţa de capital decât pe cea bancară.

Din cauza dobânzilor mici, preţul activelor imobiliare a explodat, iar tinerii nu au nicio şansă să se apropie de a-şi cumpăra o locuinţă.
Ca să obţină apartamente, tinerii japonezi se bazează mai puţin pe împrumutul de la bancă şi mai mult pe moştenire.

De asemenea, sunt relatate alte cazuri dramarice în care bunicii ajung să „fure“ de bună voie din magazine pentru a intra în închisoare şi a avea unde să stea, astfel încât să poată transfera nepoţilor apartamentele. Cititi detalii pe zf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings